با اسفناج و خواص آن آشنا شوید

می گن که اسفناج ریشه ایرونی داره.

این گیاه در قرن ۱۲ میلادی، به اروپا صادر شده و به یکی از گیاهان سبز بسیار محبوب که خواص سلامتی زیادی داره، تبدیل شد و بازم هم مورد توجه عموم قرار داره.

واسه توصیف غذاهایی که در پخت اونا از اسفناج استفاده می شه، از واژه «فلورنتین» استفاده می شه.
می گن که ریشه این نام به قرن ۱۶ میلادی و همسر هنری دوم فرانسه، یعنی کاترین د مدیسی مربوط می شه.
بانوی اول ایتالیا در اون تاریخ نام اسفناج رو واسه گیاه برگزیده و به غذاهایی که با اون جفت و جور می شد، فلورنتین لقب داد.

اسفناج به خونواده غازپایان تعلق داره؛ خونواده ای که بیشتر اعضای اون مثل چغندر، چغندر برگی و کوینولا خاصیت غذائی بالایی دارن. طعم اسفناج به چغندر بسیار مثل س و همون تلخی و شوری رو میشه در اون حس کرد.

خوبه بدونین که سه نوع اسفناج در سراسر جهان رشد می کنه؛ اسفناج کلم مانند با برگای چروکیده، نیمه چروکیده و با برگای صاف.

داستانای زیادی در مورد اسفناج و خواص اون هست.

از جمله میشه به کارتون پاپای (ملوان زبل) اشاره کرد که هنگام روبرو شدن با دشمن یا گرفتار شدن در شرایط بحرانی، یه قوطی اسفناج رو سرکشیده و بازوانش رشد می کرد.
اون با مصرف اسفناج قدرت زیادی پیدا کرده و خیلی راحت دشمنان خود رو نابود می کرد.
این داستان بچه گونه خیلی بیراه نیس چون اسفناج خاصیتای زیادی داره که در ادامه توضیح میدیم.

مواد غذایی اسفناج

اسفناج در تموم طول سال هست اما بهترین زمان عرضه اون اسفند تا تیر ماهه. به دلیل وجود مواد معدنی موجود در این گیاه، مصرف اون موجب تصفیه و افزایش جریان خون و بازسازی انرژی در بدن آدم می شه.

می گن که اندازه آهن موجود در اسفناج بسیار بالاست و همین امر در بهبود کارکرد گلبولای قرمز خون خیلی مهمه. هم اینکه به انتقال سلولای اکسیژن در بدن، تولید انرژی و ترکیب DNA هم کمک زیادی می کنه.

هم اینکه، اسفناج منبع غنی از ویتامینای K ،A ،C و فولیک اسید، منگنز، منیزیوم، آهن و ویتامین B2ه. ویتامین K واسه سلامت استخوانا بسیار لازم بوده و در هیچ گیاهی به اندازه اسفناج این ویتامین موجود نیس.

از دیگر سبزیجاتی که دارای ویتامین K هستن میشه به کلم سبز و کلم بروکلی اشاره کرد.

 

۱۰۰ گرم اسفناج شامل مقادیر زیره:

 

  • ۲۳ کالری

 

  • ۳ گرم پروتئین

 

 

  • ۰ گرم چربی

 

  • ۴ گرم کربوهیدرات
  • ۲ گرم فیبر

یافته های تحقیقات علمی در مورد اسفناج

رنگ سبز تیره در اسفناج نشون دهنده مقدار زیادی کلروفیل و کاروتینوئیدهای به درد بخور (بتاکاروتن، لوتین و زیگزانتین) است. این مواد شیمیایی خاصیت ضد التهاب و ضد سرطانی دارن و واسه سلامت چشم و بهبود بینائی بسیار به درد بخور هستن. هم اینکه از دژنراسیون ماکولا (شایع ترین دلیل کوری در افراد سن بالا) و آب مروارید پیشگیری می کنه.

با اینکه اسفناج آهن زیادی داره، اما نه به اندازه ای که همه مردم تصور می کنن. خوبه بدونین که دو نوع آهن خوراکی هست؛ haem و غیر هِم.

آهن هِم در اجناس حیوونی پیدا میشه و عالی جذب بدن می شه.
آهن غیر هِم در گیاهان (مثل اسفناج) هست و جذب آهن اون به وسیله بدن کمی سخت تر شکل میگیره. به همین منظور گیاهخوارها یا زنان باردار باید اندازه مصرف برگای سبز مثل اسفناج رو در رژیم غذایی خود زیاد کنن تا دچار کم خونی نشن.

ترفند خرید اسفناج خوب و چگونگی نگهداری از اون

یه اسفناج خوب، برگای تقریبا تیره، ظاهر سالم و خالی از هرگونه کرم خوردگی داره.
برگای اسفناج رو باید درون کیسه های پلاستیکی در بسته بذارین که هیچ هوائی وارد اون نشه. در این حالت، تا ۴ روز سالم باقی خواهند موند.

یکی دیگر از مطالب سایت :
افزایش شمار متقاضیان تحصیل در دوره دکتری دانشگاه آزاد

اسفناجا رو قبل از بسته بندی نشوئید چون رطوبت حاصل از آب موجب گندیدن اونا می شه.
اما قبل از مصرف با دقت فراوون اونا رو شست و شو بدین که همه آلودگیا به طور کامل زدوده شن.

اسفناج وقتی پخته می شه طعمی مثل فلز داره و در حالت خام، تندی مزه اون کمتره.

بهترین روش پخت اسفناج، تفت دادن، بخارپز کردن یا پختن در مایکروفره. از آب پز کردن این گیاه دوری کنین چون بیشتر مواد غذائی اون از بین می رن.

هشدارهای مربوط به مصرف اسفناج

گیاه مورد بحث شامل مقادیر زیادی اکسالایته. آدمایی که سابقه سنگ کلیه شامل اکسالیت دارن، باید از مصرف زیاد این سبزی دوری کنن. کسایی که رژیم غذائی با محدودیت مصرف اکسالیت دارن هم باید این سبزی رو تا حد امکان از وعده های غذایی خود حذف کنن چون اسفناج بیشتر از ۵۰ میلی گرم اکسالیت در خود داره.

این سبزی هم اینکه اکسالیت اسید زیادی هم داره که مانع از جذب دیگر مواد غذایی مهم مثل کلسیم در بدن می شه.

چند دستور غذائی آسون با اسفناج

اسفناج کره ای با پنیر فِتا

مواد لازم
  • ۴۰۰ گرم برگ جوون اسفناج

  • ۲۵ گرم کره

  • ۱ قاشق چایخوری جوزهندی رنده شده

  • ۱۰۰ گرم پنیر فتا خرد شده

روش درست کردن

    1. درون یه تابه متوسط، کره رو آب کرده و اسفناجا رو چند دقیقه تفت بدین.
    2. پس از آب آنداختن سبزی، پودر جوزهندی و پنیر فتا رو اضافه کرده و هم بزنین.

  • اونو درون طرف ریخته و گرم سرو کنین.

بورانی اسفناج

  1. واسه جفت و جور این بورانی اول اسفناج رو خوب شسته و درون آبکش بریزین تا آب اون گرفته شه.
  2. اسفناج‌ ها رو درون ظرفی ریخته و بذارین با گرما کم بپزه و آب اون گرفته شه.
  3. در آخر اسفناج‌ ها رو له کنین و با مقداری نمک و یه حبه سیر له‌ شده درون ماست بریزین و بخورین.
  4. البته می‌ تونید اسفناج رو بعد از شستن و خشک‌ کردن با چاقو ریزکرده و به‌صورت خام درون ماست بریزین.

 

نرگسی اسفناج

 

مواد لازم

  • ۵۰۰ گرم اسفناج تازه

  • ۲ عدد پیاز

  • ۴ عدد تخم مرغ

  • ۴ حبه سیر
روش درست کردن
  1. اسفناجا رو تمیز کنین و بشورید. بعد داخل قابلمه ریخته و به مدت ۱۵ دقیقه با گرما ملایم بپزید.
  2. در این فاصله، پیازها رو خلالی خرد کرده و در روغن تفت بدین تا نرم و سبک شن. بعد سیره های رنده شده رو اضافه کنین و دوباره تفت بدین تا سیره ها هم نرم شن.
  3. پس از سرخ شدن پیاز و سیر، اسفناج پخته رو اضافه کنین و چند دقیقه با هم تفت بدین.
  4. پس از تفت دادن نمک و فلفل رو اضافه و در آخر هم تخم مرغا رو روی اسفناجا بشکنید و با گرما کم اجازه بدین تخم مرغا بسته شن.

ناظمی نیا

Next Post

افزایش شمار متقاضیان تحصیل در دوره دکتری دانشگاه آزاد

د تیر 21 , 1400
شمار خواهندگان تحصیل در دوره دکتری دانشگاه آزاد با در نظر گرفتن هزینه بالای تحصیل دکتری در بیرون مرز کشور به دلیل نوسانات شدید ارزی در نیمه اول سال ۹۷، رو به افزایش بوده و این دلیل شده که دانشگاه آزاد امروزه بیشتر از ۵۲ هزار دانشجوی دکتری داشته باشه. […]